Verimli Ders Çalışma Teknikleri – Başarıya Doğru!
Verimli ders çalışma hangi sınava yönelik çalışıyorsanız çalışın şart. YKS, LGS, TYT, AYT, KPSS, DGS farketmez. Sadece sınavlara yönelik değil hayatın getirdiği sorumluluklarda bile verimli çalışma şart. Verimli çalışabilme becerisi günümüzün de en önemli yetkinliklerinden birisi. Bu yazımızda verimli ders çalışabilmek için neler yapabiliriz veya yapmalıyız bunun üzerine konuşacağız.
Açık, somut ve ölçülebilir hedef belirleyin
Evet, adından da anlaşıldığı üzere açık, somut ve ölçülebilir bir hedef olmalı. Uzun vadeli ve kısa vadeli hedefler belirleyin. Uzun vadeli hedefiniz sizi motive edecek, kısa vadeli hedefiniz ise motivasyonunuzu diri tutacak şekilde olmalı. ”Hukuk kazanmak istiyorum” bu uzun vadeli bir hedeftir; ”bu hafta matematikten 1000 soru çözeceğim” bu kısa vadeli hedeftir. Gayet açık somut ve ölçülebilir. Hedefinizi tamamladıkça da başarma duygusu motivasyonunuzu diri tutacaktır.
Çalışma ortamını düzenleyin
Hedeflerinize ulaşmak için çalışmaya başlamadan önce kesinlikle çalışma ortamının düzenli ve sade olması gerektiğine inanıyorum. Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan dikkat eksikliğinden ötürü düzensiz ve dağınık bir ortamda ders çalışmak fazlasıyla dikkat dağıtacaktır.
Plan yapın
İşin belki de en zor kısmı plan, program yapmak. Öğrenci arkadaşların özellikle ders çalışma programı hazırlamakta ve uygulamakta güçlük çektiği aşikar. Sadece ders çalışma programı hazırlamayla ilgili de bir video hazırlamayı düşünüyorum. O video için de takipte kalmayı unutmayın. Yazının başında uzun ve kısa vadeli hedefler belirleyin demiştik ya. Bu hedeflere yönelik de uzun ve kısa vadeli planlar yapın.
Veriminizi düşürecek etkenleri ortadan kaldırın
Veriminizi neler düşüyor? Telefon, tablet, sürekli size salça olan kardeş. Maximum seviyede ortamdan kaldırın. Telefon ise çalışmanız bitene kadar sessize veya uçak moduna alın veya kapatın. Kardeşiniz ise uygun bir şekilde odadan çıkarın. Veriminizi düşürecek bir diğer neden de aç veya aşırı tok olmanız. Mümkünse yemek yedikten hemen sonra veya açken çalışmayın.
Çalışmaya hazırlıklı olun
Ortamınızı hazırladıktan sonra sadece bir seansta neler çalışacaksanız onunla ilgili materyaller hazırlayın. Aynı anda birden fazla derse çalışmayın Matematikle ilgili soru çözecekseniz sadece matematik soru kitabı ve ara sıra dönüp göz atabileceğiniz notlarınız olabilir.
Not tutarak çalışın
Söz uçar yazı tutar. Sadece okuyarak, dinleyerek veya izleyerek çok az verim alırsınız. Yazdıklarınız çalışma anında öğrendiklerinizi akılda tutar. Not tutmanın, yazı yazmanın gücüne inanın.
Tekrar
Çalıştıklarınızı düzenli olarak tekrar etmek beyinde yeni nöron yollarının oluşmasını sağlıyor. Yani ne kadar tekrar o kadar sağlam bir yol.
Son olarak ve bence en önemli olan ve hepimizin pek de uygulamadığı bir madde, Değerlendirme.
Belirli periyotlar halinde öğrendiklerinizi yani çıktılarınızı değerlendirirseniz hem motivasyonunuz diri kalacak hem nöronlar arasına bir yol daha çekmiş olacaksınız. Kısa vadeli ve uzun vadeli değerlendirmeler yapabilirsiniz. Deneme sınavlarınızın değerlendirmesini yapabilirsiniz. Bu hafta öğrendiğiniz konuların değerlendirmesini yapabilirsiniz. Tekrar yapmanın kabacası diyebiliriz bu maddeye.
Evet, verimli ders çalışma ‘nın temel maddelerinden bahsetmeye çalıştım. Ama sizi en iyi tanıyan yine sizsiniz. Neyden nasıl verim alabileceğinizi en iyi siz bilirsiniz. Bu maddelerin tamamını uygulamak zorunda değilsiniz hatta istediğinizi kendinize göre esnetebilirsiniz.
”Unutmayın emek vermeden başarıya ulaşmayı düşünmek hayalperestlikten başka bir şey değil.”
Bazı maddeler için ek olarak detaylı yazılar yayınlamayı planlıyorum. Bu yüzden takipte kalmayı da unutmayın.
Geri bildirim: Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır? » Bir PDR'ci